Når man tænker på Brasilien og musik, er det oftest de festlige sambarytmer, man først kommer i tanker om, men dagligdagen i Brasilien er selvsagt ikke altid liv og glade dage. En af de musikgenrer, som i hele verden bliver brugt til at udtrykke samfundskritik, er hiphop, og dette gør sig bestemt også gældende i Brasilien.
Et af det mest berømte brasilianske hiphopkunstnere er rap-gruppen Racionais MC’s fra São Paulo. Gruppen blev dannet i 1988 og består af de fire medlemmer Mano Brown, Edi Rock, Ice Blue samt dj’en KL Jay. Gruppen er især blevet kendt for deres dystre, men sofistikerede tekster, som ofte er af politisk karakter. Størstedelen af indholdet i gruppens sange handler om social ulighed, racisme, undertrykkelse, vold og kriminalitet. Kort sagt bestræber gruppen sig på at skabe opmærksomhed omkring det hårde liv som sort i favelaerne i periferien af megabyen São Paulo, hvor alle gruppens medlemmer også stammer fra. Rapperne lægger ikke fingre imellem, når de skriver deres sange, og de tager udgangspunkt i deres eget liv og egne erfaringer og oplevelser, velvidende at disse problemstillinger er noget, deres publikum kan relatere til.
En af gruppens største hits hedder Negro Drama, som kan oversættes til ”Sort Drama”. Titlen refererer til livet som sort i favelaerne. Sangen starter med en beskrivelse af, hvordan favelaernes beboere lever iblandt mudder og succes. Mange fattige brasilianere ejer stort set intet og lever bogstaveligt talt i mudrede områder, samtidig med at mange favelaer ligger klods op og ned af mere fornemme boligområder.

Favelaen Paraisópolis i São Paulo ligger klods op og ned af fornemme boligbyggerier, hvor beboerne endda har egen swimmingpool på altanen.
Foto: Tuca Vieira
Der rappes om, hvordan de fattige i favelaerne, ”med krøllet hår og mørk hud” er sårede og plagede i deres søgen på helbredelse, da det at være sort i Brasilien nærmest beskrives som værende en forbandelse eller sygdom. Der tegnes et dystert billede af den fattige brasilianers eksistens, for hvad enten den udfolder sig i fængslet eller i favelaen, så er gravsteder, blod, sirener, gråd og stearinlys noget, som hører sig til, hvilket alt sammen kan tolkes som symboler på død og ulykke.
Også den udbredte korruption inden for politiet italesættes i sangen ved at sige, at dén ”uniform”, som udfører ondskab, belønnes, og dette går hånd i hånd med den meget lave tillid til politiet iblandt den brasilianske befolkning. Herudover fastslås det, at dét at se en sort mand være fattig, fængslet eller død er blevet til et kulturelt fænomen, hvilket er en virkningsfuld måde at pointere, at der er et problem i samfundet. Ved hjælp af det følgende kreative ordspil opsummeres hele tilværelsen for den fattige, sorte brasilianer: ”i et varmt klima, lider mit folk af koldsved”, hvilket er udtryk for den utrygge tilværelse, som mange sorte brasilianere lever bl.a. grundet den udbredte politivold og bandekriminalitet, som er dagligdag i favelaerne.
Udover de dystre beskrivelser af livet som sort i favelaerne som denne sang indeholder, så har gruppen også generelt et budskab om, at det kan lade sig gøre at hæve sig over al elendigheden, hvis bare man tror på sig selv og kæmper for sin sag. Netop dette motiverende budskab samt det faktum at gruppen anses for at være en god repræsentant for den fattige, afro-brasilianske del af befolkningen, da dens medlemmer selv har oplevet det ”sorte drama” på egen krop, kan siges at være nøglen til deres udbredte popularitet. Gruppen har igennem en længere årrække vundet flere prestigefyldte brasilianske priser inden for kategorier som f.eks. Årtiets Bedste Kunstnere, Publikums Valg, Bedste Videoklip og Sang mm.