Denne temaartikel er den anden ud af tre artikler, der omhandler kulturforskelle mellem Danmark og Brasilien.
Det kan i den grad betale sig at sætte sig ind i, hvordan man i forskellige kulturer forholder sig til forskellige ting. For eksempel hvordan man i en specifik kultur forholder sig til noget nyt såvel som noget gammelt – især hvordan man forholder sig til fremtiden og uforudsete situationer. Nogle kulturer er bedre end andre til at håndtere uforudsete hændelser. Hvis man kigger på Danmark, er forandring ikke særlig angstprovokerende for flertallet. Det kan hænge sammen med, at det danske samfund historisk set har været rimelig stabilt både på det politiske og økonomiske plan. Danmark er som bekendt et velfærdssamfund, hvor staten spiller en stor rolle i forhold til at sikre gode vilkår for befolkningen. Helt basalt er man ikke fortabt, hvis man generelt ikke er særlig godt stillet økonomisk, hvis man pludselig bliver fyret, bliver langtidssygemeldt eller på anden måde bliver udsat for pludselige ændringer, da velfærdssystemet tager hånd om én.
Brasilien derimod har en langt mere turbulent historie med blandt andet politisk og økonomisk ustabilitet, som gør, at fremtiden og uforudsete situationer kan have langt mere alvorliglige konsekvenser. Hvis man som brasilianer mister sit job og ikke har en form for opsparing eller ikke kan blive forsørget af sine familiemedlemmer, kan man pludselig stå i en meget skidt situation uden nogen form for indkomst. Dette kan være en af grundene til, at man i Brasilien har langt større interesse i at undgå pludselige ændringer, da de mangler en form for sikkerhedsnet, som vi har i Danmark. Et eksempel kunne være, at man vælger at beholde en mindre kompetent præsident fremfor at vælge en ny præsident ind, da man ved, hvad man har, men ikke hvad man får. Det kunne jo være, at den nye præsident er værre end den foregående. På den måde kan det for udefrakommende ligne, at der ikke bliver gjort noget for at rette op på en dårlig situation, men i virkeligheden kan det være et middel til at undgå en værre situation.
I lande som Brasilien hvor der er et stort behov for at undgå usikkerhed og forandringer, som kunne vise sig at forværre situationen, er der ofte en forespørgsel på større sandheder eller måder at finde svar på livets store spørgsmål. En måde hvorpå man kan få besvaret sine spørgsmål er via religion, som præsenterer nogle svar på uforklarlige ting, og som kan være med til at løse problemer og til at kapere svære situationer. I Brasilien er der et udtryk, som bruges på daglig basis, som lyder ”se Deus quiser” (”om Gud vil”). Dette udtryk bliver ofte brugt til at forklare, at en given situation eller en given omstændighed er ude af ens egne hænder og i stedet i Guds. I Danmark er der ikke et lige så stort behov for at undgå forandringer, for uanset hvor uheldig en forandring end kan være, vil vores sikkerhedsnet altid kunne gribe os.
Kilder:
https://geert-hofstede.com/national-culture.html
Nørmark, Dennis. Kulturforståelse for stenalderhjerner – Hvordan vi samarbejder med dem som ikke er som os selv. 2nd edition. Copenhagen: Gyldendal, 2013