Der hersker ingen tvivl om, at racisme altid har været – og stadig er et problem i Brasilien. Der er generelt en lav grad af tillid til ordensmagten blandt befolkningen, og især for den store afro-brasilianske del af befolkningen er politichikane og racerelateret diskrimination hverdagskost. Kriminaliseringen af især unge, fattige, afro-brasilianske mænd er endda tydelig i det brasilianske rets– og fængselssystem. Mistænkte anholdes, dømmes og fængsles i høj grad baseret på race og social baggrund i stedet for på faktiske beviser. På det seneste er specielt to sager kommet til at symbolisere den institutionelle racisme, som florerer i det brasilianske retssystem.
Sagerne om Ogo Alves & Rafael Braga
Ogo Alves blev i 2015 anholdt i sit hjem i det nordlige Rio de Janeiro mistænkt for et knivdrab på en læge i byens sydlige del et par dage forinden. Anholdelsen fandt sted på trods af et vandtæt alibi, som placerede Alves i sit hjem langt fra gerningsstedet i drabsøjeblikket.
Rafael Braga blev i 2016 anholdt for at være i besiddelse af 0,6 g marihuana, som mange, inklusiv Braga, mener var plantet af de arresterende betjente, hvilket på ingen måde er unormal praksis i Brasilien. Braga blev efterfølgende dømt til 11 års fængsel for narkotikahandel udelukkende baseret på betjentenes vidneudsagn, hvilket ofte er tilfældet for unge afro-brasilianere.
Mangelfuld lovgivning
I brasiliansk lovgivning er der ikke noget klart skel mellem, hvilken mængde stoffer der defineres som ”til eget brug”, og hvilken mængde der kan medføre en dom for narkotikahandel, hvilket betyder, at vurderingen overlades til betjentene og dommerne i de enkelte sager. Den mængde marihuana, som Braga angiveligt var i besiddelse af, anses generelt for at være meget lille og til eget brug, men grundet den udbredte racediskrimination idømtes han en meget hård dom.
Alibi, modstridende vidnesbyrd & tilståelse fra anden part
Alves var inden sin anholdelse for knivdrabet allerede kendt af politiet for flere tilfælde af tyveri i området, hvor drabet fandt sted. Der er dog imidlertid flere vidner, som bekræfter tilstedeværelsen af Alves i sit hjem i det nordlige Rio ca. 15 km fra gerningsstedet på det pågældende tidspunkt, og det eneste vidne til drabet, en tankpasser, fortalte først politiet, at han ikke ville kunne genkende gerningsmændene, hvis han så dem igen, da hændelsen var hurtigt overstået. Dernæst efter Alves’ anholdelse vendte han på en tallerken og identificerede Alves som den ene af i alt to gerningsmænd. Siden Alves’ anholdelse har to teenagere meldt sig selv til de lokale myndigheder og tilstået at have begået drabet sammen, og de har derved vidnet om Alves’ uskyld i sagen. Alves er dog fortsat fængslet for forbrydelsen.
Kilder:
http://rioonwatch.org.br/?p=27472
https://oglobo.globo.com/rio/crime-na-lagoa-mais-um-jovem-se-apresenta-policia-inocenta-primeiro-detido-16336510?versao=amp
https://pt.globalvoices.org/2017/05/01/rafael-braga-vieira-simbolo-do-racismo-institucionalizado-e-da-criminalizacao-da-pobreza-pela-justica-brasileira/