I Danmark er nogle af de traditionelle retter stegt flæsk med persillesovs, flæskesteg og frikadeller. Flyver man over Atlanten til Brasilien, er det – ikke overraskende – nogle andre retter, som bliver spist meget. Noget af det mest normale og også daglige for mange brasilianere er ris og bønner. Ikke de grønne bønner som vi kender herhjemme, men hvide, brune og sorte bønner. Faktisk spiser mange ris og bønner både til frokost og aftensmad. En af de mest kendte retter i Brasilien – nemlig ’feijoada’ indeholder da også masser af bønner.
Feijoada
Feijoada opfattes af mange som værende nationalretten i Brasilien. Denne ret har en længere historie. Faktisk tror mange brasilianere, at retten opstod, da de afrikanske slaver i Brasilien samlede de mindre attraktive dele af grisen sammen såsom snude, hud og fødder, da disse dele af en gris ikke var gode nok til slaveejerne. Dermed skabte de denne ret, som altså havde forskellige dele af en gris samt sorte bønner som vigtige ingredienser. Men dette er en udbredt myte. Faktisk bragte de koloniserende portugisere en ret med sig til Brasilien, som minder om den feijoada, som man i dag kender i Brasilien. Dog fik feijoadaen et brasiliansk islæt, da man i Portugal ikke havde brugt sorte bønner i retten, så helt ’ubrasiliansk’ er retten ikke. I dag bruger man dog ikke nødvendigvis de mere ’specielle’ dele af en gris, og retten er dermed også for de sarte sjæle!
Brigadeiro
Når man er blevet mæt af feijoada, kan man alligevel altid lige klemme en brigadeiro ned. Brigadeiro er en form for kage eller dessert, som er lavet primært af kondenseret mælk og chokolade, og som oversat til dansk betyder ”brigadechef”. Brigadeiro har en sjov historie, selvom heller ikke alle er helt enige om oprindelsen af denne dessert. Dog lader det til, at der er bred enighed om oprindelsen, som går tilbage til 1940’erne. I 1946 stillede den brasilianske politiker og brigadechef, Eduardo Gomes, nemlig op som præsident. Gomes var både single og attraktiv, og det udnyttede han i sin kampagne ved at benytte sloganet ”Vote no Brigadeiro que é bonito e é solteiro”, som betyder ”Stem på brigadechefen som er flot og single”. Samtidig skal Gomes have tilbudt en ny slags dessert til events i forbindelse med hans kampagne. Denne dessert blev et kæmpe hit, og den kom altså til at hedde ”brigadeiro”. Lige siden er disse små dessertkager blevet spist flittigt i den brasilianske befolkning.
Caipirinha
Endelig skal en fuldendt brasiliansk aften da lige sluttes af med en caipirinha. Caipirinha er, hvad man vist godt kan kalde nationaldrinken i Brasilien. Den består af det – i Brasilien – velkendte spiritus cachaҫa samt lime, rørsukker og knust is. Ikke overraskende findes der også flere historier, når det kommer til oprindelsen af denne elskede, brasilianske drink. Den mest troværdige version går på, at brasilianerne i starten af 1900-tallet blandede cachaҫa, lime, honning og hvidløg som en slags hjemmelavet medicin, da der var en slem influenza i omløb. Derefter gik denne blanding hen og fik navnet cachaҫa, som siden hen er blevet en drink med lidt andre ingredienser og til større nydelse. En anden historie går på, at det var udenlandske sømænd, som kom til Brasilien og blandede cachaҫa med lime for at undgå sygdommen skørbug, som er en sygdom, der skyldes mangel på c-vitamin. Uanset alle de gode historier – nogle formentlig sande og andre opdigtede – er både feijoada, brigadeiro og caipirinha tre gode ting fra det brasilianske køkken, som er værd at nyde – gerne i Brasilien, men ellers kan man også sagtens selv lave det herhjemme – se opskrifter herunder.

Kilder:
http://dc.itamaraty.gov.br/imagens-e-textos/revista-textos-do-brasil/portugues/revista13-mat6.pdf
http://thesweetbrigade.ca/about-brigadeiros/
http://revistacasaejardim.globo.com/Revista/Common/0,,EMI321062-16777,00-A+ORIGEM+DA+CAIPIRINHA.html
Opskrifter
Feijoada:
Ingredienser
Feijoada som terrine
 • 1 svineskank (ca. 1 kg)
 • 3 skalotteløg
 • 1 gulerod
 • 3 laurbærblade
 • 10 peberkorn
 • 1 fed hvidløg
 • 100 g tørsaltet bacon af god kvalitet (jeg brugte tørsaltet bacon fra Fanøslagteren)
 • 75 g stærk pølse af god kvalitet (jeg brugte chilipølse fra Fanøslagteren)
 • 150 g pintobønner (sættes i blød dagen før din terrine skal laves)
 • 240 g sorte bønner (jeg brugte dem fra dåse)
 • En form (min var 23,5cm x 12,5cm x 6cm
 • 4 blade husblas (1 blad per 100 ml fond)
  1. Svinkeskanken brunes i en gryde og dækkes med vand.
  2. Skalotteløg, hvidløg og gulerod klargøres og skæres i grove stykker og tilsættes i gryden sammen med laurbærblade og peberkorn. Lad det hele simre i ca. 3 timer til kødet er smørmørt, og falder fra benet.
  3. Lad kødet køle lidt ned i suppen/fonden, til du kan plukke kødet af benet med dine fingre – gem fonden!
  4. Mens kødet køler lidt af, skærer du din bacon ud i tern, og steger den let sprød på panden – dryp bacon af på et stykke køkkenrulle.
  5. Skær ligeledes din pølse i små tern.
  6. I din form lægger du nu husholdningsfilm i bunden, som du dækker med et lag af begge slags bønner. Dernæst lægger du grove men mundrette stykker af svineskanken lidt rundt, og så fordeler du bacon, flere bønner og chilipølse, som du mener, det er nødvendigt – det er vigtigt, at chilipølsen er godt fordelt, så chiliaromaen er tilstede i hele terrinen. Når du er færdig, har du en nogenlunde ligelig fordeling af kød, pølse, bacon og bønner i hele formen.
  7. Mål nu fonden, som svineskanken lå i, af, og varm den op – du skal bruge ca. 400ml i alt, så hvis du har for meget, så koger du ind, har du for lidt, så tilsæt lidt ekstra vand og salt. Tilsæt husblas (som du lige har lagt i blød i koldt vand kort forinden) – 1 blad per 100 ml, og smag til med salt.
  8. Fonden med husblas hældes nu over terrinen til den er dækket, og der lukkes tæt med husholdningsfilm og sættes på køl til dagen efter (mindst 12 timer).
  9. Skær flotte stykker på 1,5-2 cm i tykkelse med en skarp kniv, og ret dem eventuelt af med en kniv, udstikkerform eller lignende, hvis du har lyst.
  *Opskriften er taget fra www.madsvin.com – direkte link: https://madsvin.com/feijoada-sproed-angu-og-kaffesauce/
Brigadeiros:
Ingredienser:
 • 1 (2) spiseskefuld ‘rigtig’ smør (30 g)
 • 1 dåse kondenseret mælk (nogle blander også en lille smule fløde i)
 • 4 spiseskefulde kakaopulver eller en plade 80-100% mørk chokolade
 • Krymmel, hakket chokolade, hakket pistacienød eller noget helt fjerde at rulle de små kugler i
 • små konfekt-muffinforme
 • fløde og vanille eller kanel og appelsin
Fremgangsmåde:
Brigadeiros er nemme at lave. Varm smøret i en gryde til det er flydende. Tilsæt den kondenserede mælk og kort efter kakaopulveret. Rør/pisk det godt rundt under opvarmning, indtil massen er tyk og klæbrig (brasilianerne siger, at man først må stoppe lige inden det brænder på – det skal altså op omkring kogepunktet). Konsistensen er det sværeste at få styr på – massen skal blive så tyk, at det nærmest ligner lava, når det småkoger.
Hæld massen over i en skål (lad være og skrab gryden ren, idet det yderste ofte kan være lidt brændt) og sæt på køl, til man kan røre ved massen uden at brænde sig, og den er blevet en smule mere fast. Nu skal massen trilles til små kugler i hænderne, før man ruller kuglerne i hakket chokolade, krymmel eller hvad man nu kunne tænke sig.
Sæt de færdigrullede brigadeiros på køl i køleskabet en times tid, til de er helt faste og køleskabskolde.
Tip: Det kan være lettere at rulle kuglerne i hånden, hvis man lige gnider en lille klat smør mellem håndfladerne – det gør brasilianerne.
Bonusinfo: Man kan lave brigadeiros på tusind måder, og hver brasiliansk husmor har sin egen opskrift. Prøv evt. at blande lidt fløde og vanilje i, eller kom lidt kanel og appelsin i, hvis de skal være julede. Kun fantasien sætter grænser, så længe man blot holder sig til grundopskriften, der kræver smør, kakaopulver og selvfølgelig kondenseret mælk.
*Opskriften er taget fra www.anitalyngsø.dk – direkte link: http://www.xn--anitalyngs-9cb.dk/opskrifter/1763/
Caipirinha:
Ingredienser:
5 cl cachaҫa
2 teskefuld rørsukker
En lime (skæres ud i otte dele)
Knust is
Fremgangsmåde:
Bland limestykkerne sammen med rørsukkeret i et glas og mos det.
Bland derefter det knuste is i og bland til sidst cachaҫaen deri.
*Opskriften er taget fra Cachaҫa 5